Dieta w koronie (Covid19)

dieta w koronie

Unikałam jak ognia tematu Covid19, żeby nie zalewać eteru tym tematem, jednak jako specjalista który co raz częściej prowadzi pacjentów w trakcie jak i po Covid19 jestem wręcz zobligowana do przestawienia skutecznych i wspierających ogólnych zaleceń żywieniowych, tym bardziej, że pięknie wpisują się one w zalecenia ogólne towarzyszce mi w mojej pracy:

Najważniejsze jest:

  1. nawodnienie organizmu to podstawa, szczególnie jeśli gdzieś po drodze mamy gorączkę – co najmniej 8-10 szklanek napojów niesłodzonych
  2. dostosowanie wartości energetycznej diety do aktualnego poziomu aktywności fizycznej i zapotrzebowania kalorycznego, ważne by ująć tu pulę kalorii na rekonwalescencję
  3. jedzenie różnorodnie – dieta powinna zawierać dużo warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, orzechów, nasion oraz odpowiednią ilość ryb, produktów mlecznych, jaj i produktów mięsnych – wszystko dostosowane do zdolności układu trawiennego
  4. jeśli nie masz pojęcia od czego zacząć skup się na tzw. Talerzu zdrowego żywienia, czyli Talerza gdzie połowa dania to warzywa, reszta to udział białka i tłuszczu i owoców, w odpowiednich proporcjach
  5. żywność o niskim indeksie glikemicznym, ale wysokim indeksie sytości
  6. odpowiednia suplementacja (inna w infekcji, inna po i na prawdę warto się skonsultować z osobą posiadającą specjalistyczną wiedzę) minimum witamina D, cynk, selen, magnez, NAC, laktroferyna, omegi ….ważne by zestaw i ilości dobrać do stanu zdrowia

Jeśli chcesz dbać o dobrą jakość diety:

ważne jest by dokonywać racjonalnych zakupów spożywczych  I to jest bardzo ciekawy temat !!!! Sklepy są tak stworzone marketingowo, byśmy kupili wszystko inne, niż to po co przyszliśmy, wiec potraktuj zakupy jak wyzwanie, bądź zdeterminowany i kup tylko to co zaplanowane 🙂 Większość z nas polega…

Zalecenia ekspertów dotyczą też:

  • gotowania a nie smażenia
  • unikania produktów przetworzonych
  • przestrzegania zasad higieny w kuchni
  • ale i dbałości by spożywać posiłki spokojnie i uważnie (bo to ważne) 

Pamiętajmy więc

żywienie codzienne i kliniczne ma pomóc nie tylko w prewencji chorób, ale i w chorobie a także po niej, dlatego praca nad nawykami dietetycznymi jest tak istotna właśnie na codzień, by w momencie kryzysu i choroby nie szukać rozwiązać a móc z nich skutecznie korzystać. 

Śledź nas: